Luče moje belo!

Pored mnogobrojnih svetskih gastronomskih festivala, teško je odabrati najzanimljiviji, ali ako nekada budete bili u severnoj Kaliforniji, ne propustite da postetite gradić Gilroj.

Možda će vas iznenaditi (i zaplahnuti) opojan miris belog luka, ali ovaj gradić je samoprozvana „svetska prestonica“ ove aromatične namirnice. Pored toga što se u Gilroju tradicionalno uzgaja beli luk, tamo se svake godine, sredinom leta, održava i Festival belog luka! Na festivalu možete da probate najbolje specijalitete od belog luka, sa belim lukom i u obliku belog luka. Najveća atrakcija ovog festivala je sladoled od belog luka za koji, iako na “prvu loptu” izaziva odbojnost, mnogi gastronomi tvrde da predstavlja pravo osveženje u svetu deserta.

Ako ste zaintresovani da posetite ovako atraktivan festival, ne morate da idete čak u Ameriku –  u selu Šupljak, kod Subotice, svake godine se održava Festival belog luka. Naime Šupljačani tvrde da je njihovo zemljište najpogodnije za uzgoj belog luka i posebno su ponosni na kvalitet ove biljke, koja može biti i hrana i lek. Festival belog luka, pored svečanih priredbi, prati i pijaca, na kojoj se, naravno, može kupiti kvalitetan domaći beli luk.

Za sladoled od belog luka ćete, ipak, morati da putujete ili da probate da sami napravite isti prateći brojne recepte sa neta…